Wat je als freelancer aan blendle verdient: niets

Daar waren ze dan, die langverwachte verkoopcijfers van mijn stukken op Blendle. Hoewel wij freelancers -tot nu toe- geen cent hebben gezien van de opbrengsten van de startup van Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping, mochten we wel van ze weten hoeveel van die stukjes van ons op zouden leveren. Zo zouden we, als we goed bleken te verkopen, onszelf ‘een betere onderhandelingspositie’ kunnen geven bij de uitgever, was het argument. Op zo’n manier -secundair dus eigenlijk- zouden ook wij heel mooi kunnen profiteren van Blendle.

Niet dat ik mezelf rijk rekende, maar er was in de afgelopen drie maanden toch een behoorlijke voorraad stukken van mij op Blendle verschenen. De teller staat nu op 56. Dit is voor een deel te danken aan mijn enorme productiesnelheid, voor een ander deel aan Het Parool dat iedere week afleveringen van een populaire rubriek doorplaatst in het Algemeen Dagblad.

Ik had Blendle dus voor de vakantie url of veertig toegestuurd. Er zat van alles wat bij: afleveringen uit De Huishoudpot in Het Parool, stukken uit De Woonkrant van De Telegraaf en interviews voor de populaire rubriek Ouder en Kind, ook in Het Parool. Het zijn series die allemaal al een paar jaar lopen. Geen rubrieken dus waar je als krant vanaf zou willen als je zou denken dat ze slecht gelezen werden.

Mijn verwachtingen waren dus hooggespannen. Af ten toe had ik een stuk uit Blendle gefacebookt en getwitterd, maar ook weer niet zo heel vaak. De motivatie dat te doen is niet zo heel groot, als je weet dat de directe opbrengst van dat getwitter of gefacebook niet naar jou gaat.

Een maand of wat later, kreeg ik dus mijn verkoop te zien. Dat het zo lang duurt schijnt te komen doordat het een hel schijnt te zijn om op Blendle te zoeken, maar dit terzijde.

Toen ik het mailtje opende en mijn ogen over de cijfers liet gaan, kwam ik niet meer bij van het lachen. Mijn bestverkochte artikel, een interview met hockeyinternational Valentin Verga en zijn vader, scoorde negen keer. (als je verkoopcijfers nog even op wil stuwen, hier kun je het lezen)

Het erge was dat van die negen mensen er maar liefst drie hun geld -dertig cent- weer hadden teruggevraagd. In totaal had dat stuk (800 woorden), waar ik van Het Parool iets minder dan € 200 voor krijg, via Blendle dus € 1,80 opgeleverd. Je kunt daar niet eens een biertje voor kopen.

En wat moet ik met deze informatie? In ieder geval niet naar Het Parool om om meer geld te vragen. Daar zouden ze ook heel hard gaan lachen. Maar het motiveert ook niet echt om nou bij Jan Jaap Heij van TPO Magazine te gaan voor een freelancers-account, zodat mijn verhaal rondtwitteren en aanbevelen wel iets oplevert. Maar misschien moet ik dan gewoon geduld hebben en gaan grotere volumes op Blendle mij ook echt iets opleveren, zoals de TPO-baas mij laatst voorhield. In dat geval kan ik wel af en toe een biertje drinken bij mij om de hoek in Amsterdam-West.

En waar ik dus heel benieuwd naar ben, zijn de verkoopcijfers van andere freelancers. Wat doet bijvoorbeeld een interview in Volkskrant Magazine op zaterdag? Of een doorwrocht artikel in Vrij Nederland. Ik hoop toch wel meer dan de rubriek Ouder en Kind in Het Parool.