Geld verdienen met bloggen

Als krantenvolschrijver en blaadjesvuller ben ik al een tijdje gefascineerd door bloggers, vooral door degenen die bakken met geld zeggen te verdienen met stukjes tikken voor internet. Want bloggen, dat moet horen in het businessmodel van iedere freelance journalist.

Een paar jaar geleden werd ik, na gereageerd te hebben op een oproep op Villamedia, gebeld door Ben Blog. Na eerst heel hard te hebben gelachen en vervolgens te vragen of zijn naam wel echt was (hij bezweerde van wel) kwam hij met zijn voorstel. Ik kon gaan schrijven op zwanger.blog.nl. Ik vroeg hoeveel hij mij per stukje ging betalen en toen lachte hij me min of meer uit. Als ik het een beetje leuk deed, dan zou ik geld krijgen uit advertentie-inkomsten. Daarna moest ik lachen. Tussen Ben en mij is het dus nooit wat geworden.

Later hoorde ik van anderen die wel met Ben in zee zijn gegaan wat ze zo binnenhalen op hun blog. Dat is niet meer dan enkele tientjes tot honderd euro in de maand. Rijk word je er dus niet van. Nog steeds verdien ik meer meer in de dode bomenbusiness.

Toch verkopen allerhande goeroes en mindere goden bloggen als het Ei van Columbus voor broodschrijvers. Google maar eens op ‘Geld verdienen met bloggen’.

Ik snap niet helemaal waar die wijsheid vandaan komt. Want bloggen op zich, levert toch bijna niets op? Tenzij je een heel jong modemeisje bent. Want bloggen over kleren en make-up schijnt massa’s gratis kleding op te leveren en uitnodigingen op voor reisjes en modeshows. Maar op hoe het businessmodel van zo’n blogster nou precies in elkaar zit, heb ik de vinger nog niet weten te leggen.

Bloggen is geen geldmachine, het is een vorm van showing off; laten zien dat je heus wel puntig, humorvol en gevoelig kan schrijven. Of ergens verstand van hebt. Of ergens een mening over. En dat levert – indirect – weer klanten op. Bedrijven bijvoorbeeld, die denken dat je met bloggen geld kunt verdienen. Of in de dode bomenbusiness, omdat men bij de bladen of kranten vindt dat je zo leuk kunt schrijven.