Doe mij maar zo’n ZZP-pensioen

Mijn broer werkte vroeger bij een verzekeringskantoor. En zo komt het dus dat ik een woekerpolis had. Hij had er namelijk zelf ook een. Bij het afsluiten vroeg hij: “Wanneer wil je stoppen met werken?” Ik antwoordde: “Nou, als ik zo zestig ben.”Mijn broer glimlachte, en hij zei dat ik in het Mix-fund tegen die tijd wel een aardig bedragje bij elkaar zou hebben belegd. Ik zag mezelf al liggen op dat Zwitserlevenstrand. O, en wat ook nog zo was: ik kon de premie ieder jaar van de belasting aftrekken.
Ik zette mijn handtekening en stopte de polis in een map. Van de provisie zijn we uit eten geweest. Ieder jaar kreeg ik post van de polisfirma en iedere keer legde ik meer in dan het opleverde. Inmiddels weet iedereen hoe dat kan.

Mijn broer doet allang iets anders. Hij zat met die polis in zijn maag. “Misschien moet je hem afkopen”, zei hij. Dat was nog niet zo makkelijk. Na veel gebel met ene Rob van het verzekeringskantoor lukte het toch. Op een dag stond er 15.000 euro op mijn rekening courant. “En nu?”, vroeg ik mijn broer. Hij zei dat ik het geld maar op een spaarrekening moest zetten.

Daar staat het nog steeds. Ik stort iedere maand 100 euro bij en ik krijg nog rente ook. Dat had ik veel eerder moeten doen. Alleen, ik kan de inleg niet meer van de belasting aftrekken. Sterker nog, als ik pech heb, dan moet ik meer belasting betalen dan dat ik rente krijg, omdat de rente zo laag is.

Eigenlijk had ik mijn pensioencentjes in een ouwe matras moeten stoppen. Of zoals een zzp’ende vriendin van mij heeft gedaan: omzetten in goud en onder de vloer leggen. Als ik zestig – sorry zeventig – word, dan kan ik hooguit een keer per jaar in Zandvoort naar het strand.
Daarom word ik altijd een beetje narrig als het in de krant gaat over pensioenen van werknemers. Niet omdat ik het saai vind, maar omdat er dan geklaagd wordt over een paar tientjes erbij of eraf. Dat geld zit veilig in een pensioenfonds, geen graaiende bank of belastingdienst die erbij kan komen.

Maar er is een lichtpuntje. De oppositie wil een zzp’ers-pensioenfonds. Daar wordt al jaren over gepraat, maar blijkbaar is het nu concreter dan ooit. Dus als het kan dan graag eentje met rechtschapen bestuurders die van mijn goeie geld meer kunnen maken, in plaats van minder. En dat dan het liefst niet door beleggen in wapenfabrikanten of bedrijven die de wereld viezer maken. Daar wil ik mijn pensioencentjes best naartoe brengen. Dus: kom op! Regel het!